JAN 29 2014

Lange bilreiser

Blogg

Den første virkelig lange reisen med bil ble satt i gang av en gjeng britiske ungdommer, som kjøpte to Jeep og to Land Rovere. Etter å ha samlet flere sponsorer som hjalp til med penger og utstyr, satte de ut på en reise verden rundt på bilene sine.

Dette var andre tider, dette var 60-tallet med alle hippierørelser verden rundt og et nytt syn på planeten blant mange mennesker. Bilene derimot var langt ifra de teknologiske underverkene vi ser på veiene i dag, men Jeep og Land Rover brydde seg ikke om fancy utseende og ubrukelig tilbehør. Disse bilene var bygd til å kjøre, kjøre langt og kjøre på vekslende føre. Hele verdens aviser fulgte mer eller mindre med på disse unge karene i firehjulstrekkene. Selvsagt støtte de på haugevis av problemer på veien, ikke minst fordi de kjørte igjennom nasjoner der biler fortsatt var sjeldne. I tillegg var den politiske situasjonen i verden helt annerledes enn hva den er i dag. Det klarte ikke å komme seg verden rundt og så seg nødt til å reise hjem etter å ha kjørt forbi India.

Ingen hadde vel egentlig troen på at det var mulig å reise jorden rundt på den tiden, men de britiske ungdommene lykkes med noe helt annet. De viste millioner av mennesker av bilen ikke nødvendigvis måtte brukes kun for jobbsammenheng. Ei heller måtte man være redd for å sette ut på nye eventyr. Ser man på Europa i dag, er såkalte ”road trips” en nødvendig opplevelse for ethvert ungt menneske. Leie en bil i Frankrike og tilbringe et par uker på veien er ikke lenger en drøm – uten grenser og med flotte veier mer eller mindre overalt på vårt kontinent har ”road trips” blitt en virkelighet som absolutt må oppleves.