JAN 26 2014

Militære kjøretøy

Blogg

De mest interessante bilmerkene der ute har veldige spesielle historier. Det er langt ifra alle av disse som i det hele tatt startet sin utvikling med biler. Ja, mange startet ikke med kjøretøy i det hele tatt.

BMW, for eksempel, startet karrieren sin med å bygge motorer for Luftwaffe, det tyske flyvåpenet. De har fått sterk kritikk for dette – uten BMW hadde ikke tyskerne klart å føre sin blitzkrig under andre verdenskrig.

Et annet verdenskjent merke som har en underlig historie bak seg, er Lamborghini. De startet ut med å bygge traktorer basert på større militære kjøretøy fra krigstidene – Lamborghini var faktisk den mestselgende traktorprodusenten i Italia før i tiden. Herr Lamborghini ble til en rik mann på kort tid på grunn av sin suksess, så han bestemte seg for å kjøpe en Ferrari. Allerede på den tiden var Ferrari nemlig et tegn på suksess og rikdom. Heldigvis ble ikke Lamborghini fornøyd med bilen han kjøpte og tok kontakt med gründeren bak Ferrari for å si ifra at han ikke likte bilen han hadde kjøpt. Etter å ha fått et vagt svar tilbake, sa Lamborghini at han ville skvise Ferrari ut av markedet ved å bygge egne luksusbiler. Slik ble Lamborghini et luksusmerke med biler som raskt klarte å skape konkurranse for Ferrarikonsernet.

Når det kommer til militære kjøretøy og deres innflytelse på bilmarkedet, har man gode eksempler som for eksempel Hummer og Land Rover. Førstnevnte er en videreutvikling for det private markedet med utgangspunkt i de velkjente Humvee-bilene som preger det amerikanske militæret. Land Rover er å finne i alle byer verden rundt nå om dagen, men bilen startet sin historie i det Britiske militæret.

Jeep er selve farfaren bak alle disse bilene, med sin historie som strekker seg nesten til begynnelsen av 1900-tallet. Jeep Cherokee er verdens mest utholdende bil og ble brukt av militære styrker i forskjellige varianter verden rundt.